alltarmojligt.nu

Starta företagStarta företag

Spara pengarSpara pengar

Vad är personlig utveckling

Du har säkert hört begreppet personlig utveckling någon gång, men vad är personlig utveckling egentligen? Personlig utveckling kan innebära många olika saker men det är, enkelt beskrivet, när du utvecklas som person. Människor kan utvecklas på många olika sätt men den största utvecklingen är när du går från barn till vuxen. Under alla år som du går i skolan utvecklas du som person, i vuxen ålder kan du utvecklas både karriärmässigt och som person. Du kanske börjar jobba som anställd och sedan väljer att starta ett eget företag? Eller du kanske väljer att gå i terapi för att hitta dig själv? Allt du gör som förändrar dig som person till något bättre är personlig utveckling. Att lära sig nya saker eller att bli bättre på de som du redan kan är också en form av personlig utveckling, att utvecklas som person ger dig en trygghet och en bättre självkänsla.

Om du vill lära dig mer om vad personlig utveckling är så kan du kika på företagandes hemsida.

Så kan du utvecklas som person

Det finns många olika sätt som du kan utvecklas som person på. Om du känner att du inte riktigt har hittat dig själv eller inte vet vad du har för värderingar så kan du på olika sätt försöka ta reda på det. Du kan bland annat prata med en psykolog eller kurator som kan ge dig verktyg för att hitta dig själv som person. När du sedan vet vad du har för värderingar och vet vem just du är som person så har du genomgått en personlig utveckling. Om du jobbar som anställd åt ett företag och känner att det inte passar dig riktigt så kan du till exempel starta ett eget företag. När du går från att vara anställd hos ett företag till att starta ditt egna företag så har du tagit ytterligare ett steg i din personliga utveckling. Du kanske vill utvecklas och lära dig nya saker, då kan du till exempel utbilda dig till något nytt eller byta jobb till något som passar dig bättre.

Personlig utveckling för dig

Personlig utveckling kan vara olika saker för alla människor. För dig kanske personlig utveckling är att börja träna och leva ett hälsosammare liv? Eller så kanske du vill utvecklas i din karriär och jobba dig uppåt i karriärstegen? Det är bara du som bestämmer hur just du vill utvecklas som person och på vilket sätt, men det finns hjälp att få för att nå dina mål. Personlig utveckling för dig kanske är att engagera dig mer politiskt eller börja stödja olika organisationer där du får lärdom av hur olika saker fungerar. Det är bara du som kan sätta stopp för din personliga utveckling men det är även bara du som kan börja din personliga utveckling.

Utbildning och skola

Att utbilda sig och gå i skolan är ett av de första stegen till personlig utveckling. I skolan utvecklas du väldigt mycket som person och du lär dig hur saker fungerar. När du går i skolan kan det vara enkelt att bilda sig en uppfattning om vad du har för värderingar och hur du är som person. När du går i skolan kommer du oftast på vad du vill jobba med när du blir äldre.

Om du är intresserad av att börja plugga till något nytt så kan du välja många kurser på Komvux men det finns även andra ställen du kan vända dig till. Om du vill läsa mer om utbildningar kan du kika på studentums hemsida.

Att gå i skolan

När du börjar skolan kan du oftast inte så mycket om hur allt fungerar i världen, de flesta kan inte skriva, läsa och lösa matteuppgifter. Men allt detta lär du dig i skolan och då har du tagit de första steget till din personliga utveckling. Att gå i skolan kan vara jobbigt och energikrävande för många men det är just under den perioden som det är extra jobbigt som det är lättast att hitta sig själv. När du börjar skolan läser du först på lågstadiet, mellanstadiet och sedan högstadiet. Under din tid på högstadiet så är det dags att välja vilken linje du vill gå på gymnasiet. Att välja vilken utbildning du vill gå på gymnasiet kan vara svårt och tufft för många men det är oftast då du behöver jobba med dig själv för att veta vad just du vill göra. När du har kommit på vilken utbildning du vill gå och vilken karriär du vill ha i livet så har du tagit ännu ett steg i din personliga utveckling.

Utbilda sig som vuxen

Ibland kan du som vuxen känna att du har valt fel utbildning och inte trivs med din nuvarande karriär, då går det alltid att utbilda sig på nytt. Komvux är väldigt bra att plugga på för dig som är vuxen och vill byta inriktning. Du kanske vill plugga till ekonom eller undersköterska? Vad du än väljer att utbilda dig till så har du utvecklas ännu mer inom din karriär men du har även utvecklas mer som person och lärt dig mer saker.

Jobb

När du är färdig med din utbildning så är det dags att börja jobba. Om du har utbildat dig till undersköterska så finns det väldigt många jobb inom sjukvården som du kan söka.

Söka jobb och börja jobba

Att söka jobb kan vara en väldigt ansträngande process då det kan vara jobbigt att få ett nej på sin ansökan. Men att söka jobb utvecklar dig också som person, du söker många olika jobb och tillslut så hittar du något som passar just dig. Att börja jobba är för många nytt och spännande, du lär dig många nya saker och du börjar arbeta för att nå högre mål i din karriär. När du börjar jobba har du utvecklas ännu ett steg och tagit klivet in i vuxenvärlden.

Om du vill läsa mer om jobb och karriär kan du titta på folksams hemsida.

Utvecklas i din karriär

När du har jobbat ett tag som till exempel undersköterska kanske du känner att du vill ta nästa steg i din karriär, då är ett bra tips att börja plugga till sjuksköterska. Att gå från undersköterska till sjuksköterska är ett stort steg i din karriär, du lär dig massa nya saker och du får fler arbetsuppgifter. Efter ett tag som sjuksköterska kanske du vill vidareutbilda dig till läkare, då tar du ett ännu större steg i din karriär. När du tillslut har arbetat som anställd i flera år är det kanske dags att ta ett ännu större steg i din karriär, du kanske vill bli chef? Att gå från vanlig anställd till att bli chef är ett väldigt stort steg i din karriär och du kommer att utvecklas som person riktigt mycket.

Starta eget företag

Alla människor vill inte börja jobba som anställd efter en utbildning, vissa vill starta eget företag. Här kommer vi gå igenom hur du kan starta ditt egna företag.

Före start

Innan du startar ditt företag så måste du börja med att fundera på vilket typ av företag du vill ha, vill du ha en enskild firma eller ett aktiebolag? När du har bestämt dig för vilken företagsform du vill ha så är det dags att bestämma sig för vad du vill jobba med. Vill du kanske starta ett bygg företag eller vill du jobba som designer?

Om du vill läsa mer om att starta ett eget företag så kan du kika på entreprenörs hemsida där du hittar en massa värdefull information för dig som vill starta eget företag.

Starta

När du vet vad du vill ha för företag och vad du vill jobba med så är det dags att starta upp ditt företag. Att starta företag är enkelt och du gör de enklast via verksamt eller begär en blankett från skatteverket. Det är oftast bra att ha en startbudget när du öppnar ditt företag och en strukturerad plan.

Att driva eget företag

När du väl har skickat in din ansökan om F-skatt eller F/A skatt till skatteverket så tar det ungefär 5-6 veckor innan du får svar på din ansökan. Under tiden kan du läsa mer om hur det är att driva företag.

Om du vill läsa mer om hur det är att driva ett företag kan du läsa mer på företagandes hemsida.

Saker du måste ansvara för som egenföretagare

När din ansökan har blivit godkänd är det dags att börja driva företaget. Att vara sin egen chef kan vara skönt för många men du har också väldigt många saker som du måste sköta och ta ansvar för. Det är ditt eget ansvar att du betalar rätt mängd skatt, det är alltid bra att ligga lite över så att du får pengar tillbaka i slutet av året, istället för att betala för lite och behöva betala tillbaka. Sedan ska du betala sociala avgifter och moms och efter varje år göra ett bokslut där du redovisar alla inkomster och utgifter. Om du har anställda i ditt företag så måste du även betala arbetsgivaravgifter för dina anställda och självklart betala ut lön till de anställda i företaget.

Börja spara pengar

Något som är bra även om du går i skolan eller arbetar är att spara pengar. När du ska börja spara pengar är det bra att öppna ett sparkonto, där kan du spara en summa pengar varje månad. Att spara pengar är också en form av personlig utveckling för du kanske vill spara till något som hjälper dig att utvecklas som person?

Vad du kan spara till

Du kan spara pengar till många olika saker, men framför allt är det bra med ett sparande om du får oväntade utgifter en månad. Om du vill utvecklas som person så kan du gå hos en psykolog, detta kostar pengar och då kan det vara bra med ett sparande. Du kan också spara pengar till din pension så att du får ett bra liv som pensionär och kan göra vad du vill.

Om du vill läsa mera om hur du kan spara pengar så kan du läsa på

personligutvecklingscentrums hemsida.

Spara pengar till personlig utveckling

Ibland kan du behöva spara pengar för att göra saker som utvecklar dig som person. Du kanske vill resa och lära dig mer om andra länder, då kan det vara bra att ha ett sparande för alla kostnader. Det finns även olika kurser som du kan gå för att lära dig om personlig utveckling, dessa kurser kan kosta pengar och då är det också bra att ha ett sparande. Om du behöver prata med en psykolog för att hitta dig själv så kostar även de pengar.

Spara pengar till pension

När du blir vuxen och börja jobba måste du spara pengar till din pension för att få så bra pension som möjligt. Du kan börja spara till din pension på många olika sätt, du kan till exempel spara i fonder eller öppna ett sparkonto där du lägger undan en summa varje månad till din pension. Du kan även börja spara hos till exempel Folksam. När du blir pensionär så får du alltid en summa pengar i månaden om du har jobbat, men det är bra att också ha ett eget sparande om du vill till exempel resa när du blir pensionär. Du kan spara en valfri summa varje månad till din pension men det är bra om du börjar att spara i tid, annars kan det vara svårt att få ihop tillräckligt med pengar. Att börja spara pengar är även de en utveckling som du gör.

Om du vill läsa mer om pensionssparande så kan du kika på

expressens hemsida, där hittar du massa information och flera artiklar som kan ge dig tips på hur du kan spara pengar för att få en så bra pension som möjligt.

Här kan du kontakta oss om du har frågor angående personlig utveckling.

alltarmojligt.nu – allt du behöver veta om personlig utvecklingalltarmojligt.nu – allt du behöver veta om personlig utveckling