alltarmojligt.nu

Om du för närvarande känner att du inte riktigt trivs med ditt jobb eller den utbildningen du går kan det vara läge att tänka om. Det är vanligare än vad man kan tro att människor väljer att gå en helt annan väg och skolar om sig till något annat än vad de från början har utbildning eller erfarenhet inom. Även fast det kan kännas läskigt att börja om på nytt kan det vara värt det. Om du har det minsta intresset för något annat kan det vara en bra idé att hoppa på en utbildning eller söka ett annat jobb. Att utbilda sig för att sedan söka sig vidare till ett nytt jobb är ett väldigt bra sätt för dig att bredda dina kunskaper. Det ger dig både personlig utveckling och du tar ett kliv framåt i karriären.

Det finns många olika yrkestitlar där ute som du kan utbilda dig till. I den här delen kommer du att få några exempel på attraktiva yrken som kan vara värda att kolla upp om du vill utvecklas.

Plåtslagare

Om du är ute efter ett praktiskt arbete som ändå är brett kan det vara intressant för dig att bli plåtslagare. En plåtslagare jobbar med att använda materialet plåt för att lägga taket på en byggnad eller ett hus. Många plåtslagare arbetar i team på en byggarbetsplats. Enligt arbetsförmedlingen är plåtslagare ett bristyrke vilket innebär att det är lätt att få jobb efter avslutad utbildning. För att utbilda dig till plåtslagare kan du gå Bygg och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Men om du är lite äldre kan du istället gå liknande utbildningar på vuxenskola. Efter att du har gått utbildningen får du avlägga ett slutprov. När du har fått det godkänt får du ett yrkesbevis och du är redo att söka jobb som plåtslagare.

Administratör

Ett annat relativt brett yrke är administratör. En administratörs arbetsuppgifter kan se väldigt olika ut från arbetsplats till arbetsplats. Men några exempel på vad en administratör sysslar med kan vara att sammanställa rapporter, schemalägga personalen och bokföra information och uppgifter. För att bli administratör behöver du oftast ha en utbildning. På gymnasiet kan du gå Handels och administrationsprogrammet för att få bra grundutbildning. Ibland kan det krävas att du behöver högskoleutbildning inom ekonomi eller liknande. Det finns också motsvarande utbildningar på yrkeshögskolan för dig som vill utbilda dig till administratör i vuxen ålder.

Massör

Som massör arbetar du med att förebygga och behandla muskelspänningar. För att bli en professionell massör behöver du ha gått en utbildning. När du har gått en utbildning får du ett certifikat som styrker att du är en utbildad massör. De flesta utbildningarna sker på privatägda skolor och det finns ett flertal olika skolor att välja bland. Dessa utbildningar är inte heller särskilt långa, de är max 2 år. När du har gått färdigt din utbildning kan du söka jobb som massör på ett spa eller jobba som företagsmassör. Många massörer är egenföretagare och öppnar sitt egna företag där de erbjuder massage till sina kunder.