alltarmojligt.nu

Det är väldigt inpräntat i många att du ska utbilda dig och sedan arbeta inom samma yrke och på samma arbetsplats i hela ditt arbetsliv för att till slut få en guldklocka. Detta har varit någon slags norm i samhället väldigt länge. Det är egentligen väldigt konstigt att det du bestämmer dig för i 20-årsåldern, när hjärnan inte är helt färdigutvecklad, är ett val som du ska dras med hela livet. Det hinner minst sagt hända en hel del genom årens gång och att byta karriär eller jobb borde vara helt naturligt. Du kan söka jobb i Stockholm om du vill byta bana och kanske göra en personlig utvecklingsresa. Det finns goda jobbmöjligheter både för dig som är i början av din karriär och för dig som har mycket erfarenhet.

För dig som längtar efter en ny karriär

Om du verkligen skulle vilja byta bana finns det några saker som du kan ta med dig. Börja med att bygga en kompetensprofil. Lista alla dina arbetsuppgifter som du gör på nuvarande arbetsplats och sätt plus och minus på de uppgifter som du är bra respektive mindre bra på, men även vilka arbetsuppgifter som du gillar och vill hålla på med. Genom att göra detta kan du få en klarare bild av vad du bör söka för arbete och vad du är intresserad av. Det kan vara en bra idé att prata igenom allt med någon. Du kan ta hjälp av en karriärcoach, hitta en mentor eller prata med någon i din närhet. En karriärcoach kan hjälpa dig att strukturera upp vad du vill, vart du ska och vad nästa steg i processen är. Du kan få en strategi och plan för hur du ska genomföra hela processen. Det kan också vara stor hjälp att ha ett stöd och någon som peppar dig att fortsätta framåt. Detta är extra viktigt om du känner att du har lite dåligt självförtroende och självkänsla. Om du är intresserad av att byta yrke helt kan det vara en bra idé att intervjua någon inom det aktuella yrket. Då kan du få en bra bild av vad det innebär, vilka arbetsuppgifter som finns och kanske några tips på hur du kan få ett jobb inom yrket. Om du träffar några stycken kommer du med största sannolikhet att få en bra uppfattning och kunna komma fram till om det är något för dig eller inte.

Livet är för kort för tråkiga jobb

Livet är faktiskt för kort för att jobba med fel saker och att ha tråkigt på jobbet. Det är lätt att bli bekväm med ett inte allt för roligt jobb och om du inte riktigt vet vad du vill är det en enkelt att fortsätta på den inslagna tråkiga vägen. Var ärlig med dig själv och slösa inte mer tid.